Diplomarijden

Algemene informatie over het ruiterpaspoort en diplomarijden (regels sep. 2008)

HET M&RB-RUITERPASPOORT

Iedereen die bij een (Manege & Ruiterbond) M&RB-manege rijdt, krijgt een ruiterpaspoort. Het ruiterpaspoort is een paspoort waarin je persoonlijke gegevens staan (naam, adres, enz.), ook je behaalde promotiepunten en je behaalde diploma's worden erin gezet. - Aan dit paspoort zit ook een beperkte ongevallenverzekering vast en je bent gelijk lid van de M&RB. Als ruiterpaspoorthouder kun je meedoen aan het diplomarijden. De D-proeven zijn er tot en met D20. Als je meedoet met diplomarijden worden je niveaus bijgehouden in je paspoort. Wanneer je op vakantie gaat of je gaat verhuizen en je wilt bij een andere M&RB manege gaan paardrijden, dan weten ze bij de andere manege precies wat je niveau is.

Bezoek de site...

Diplomarijden

Ongeveer één keer per maand wordt op Manege Zonneveld een diplomawedstrijd georganiseerd. Iedereen rijdt een proef op eigen niveau. De instructrices bepalen op welk niveau iemand instroomt. Tòt D6-niveau mag je instromen. Iedereen kan een promotiepunt behalen op eigen niveau. Bij voldoende promotiepunten ga je door naar het volgend niveau. Als je een bepaald niveau hebt bereikt, kom je in aanmerking voor een officieel M&RB-diploma. Dat gaat echter niet zomaar. Bij een bepaald praktijkniveau moet je ook enige theoretische kennis bezitten. Als je aan beide voorwaarden voldoet, kun je een diploma krijgen. Op de even niveaus kun je een diploma behalen: D2, D4, D6 enz. Meer uitleg en/of gratis downloaden van de de proeven:

Bezoek de site...

Theorie

Bij de proeven D2, D4, D6, D8, D10 moet je ook een schriftelijk theorie-examen afleggen. Wat je daarvoor moet leren, staat op de website van de M&RB. Daarin staan alle proeven die bij het diplomarijden horen.

Bezoek de site...

Praktijk

Het gaat er uiteraard om dat je voor jezelf rijdt en een prestatie neerzet waar jezelf tevreden mee bent. En het liefst natuurlijk, dat je je diploma hebt gehaald. Daarnaast is bij Manege Zonneveld het diplomarijden ook altijd in wedstrijdvorm, waar prijzen bij te winnen zijn. Een prijs is niet het belangrijkste, maar wel mooi meegenomen. Er is een categorie pony's/jeugd (voor wie in de ponylessen rijdt) en een categorie paarden/volwassenen (voor wie in de paardenlessen rijdt). Er is steeds een jurylid aanwezig om de proefjes te beoordelen. Als je een proefje rijdt, moet je kleding aan bepaalde voorwaarden doen: een cap met een CE-EN 1384 keurmerk, rijlaarzen, (witte)rijbroek met witte blouse met lange mouw òf een sweater (effen kleur) lange mouw. Indien met handschoenen wordt gereden, dan zijn witte handschoenen altijd verplicht.

Inschrijven

Inschrijven kan online via het klantenportaal. Inschrijfkosten zie tarievenlijst. Bij de inschrijving kun je aangeven welke pony of paard jouw voorkeur heeft. Geef er meerdere op, want jouw voorkeurspony of paard kan soms niet beschikbaar zijn. Voor aanvang van het diplomarijden lever je je paspoort in. De manege zorgt voor voorlezers.

Tribune

De tribune is tijdens het diplomarijden gesloten, zodat de ruiter zich kan concentreren op de proef. De rijkunsten zijn te bewonderen vanuit de kantine.

Wedstrijddata

Kijk op de website voor wedstrijddata op de "Agenda".

Startlijsten

De startlijsten worden in de kantine opgehangen.

Meer weten?

MEER WETEN? Wil je nog meer weten over het ruiterpaspoort en diplomarijden, dan kun je ook kijken op de website van de Manege & RuiterBond

Bezoek de site...

Nog vragen??

Heb je nog vragen, dan kun je ze stellen bij de medewerk(st)er(s) in de kantine. Misschien weten ze niet direct een antwoord op je vraag, maar dan kunnen ze je doorverwijzen naar iemand die dat wel kan.

Copyright © Manege en Pensionstal Zonneveld Baarn