Rijlessen -beginner-

In deze groep rijdt je in een rijtje achter elkaar. Vaak wordt gezegd dat ze daarvan niet zèlf leren rijden, maar dit is niet waar. Paardrijden is een complexe sport, waarbij de volgende zaken spelen.

  • er wordt veel gevraagd van de coördinatie: armen, benen, zit e.d. moeten onafhankelijk van elkaar gebruikt kunnen worden
  • een kind moet leren in balans te blijven, ook wanneer de pony een onverwachte beweging maakt
  • elke pony heeft een eigen karakter en is niet elke dag in dezelfde bui (net als mensen...)
  • pony's reageren op elkaar

Vanwege deze factoren is het belangrijk dat de kinderen eerst vertrouwen en een goede balans krijgen. Per les rijdt één kind voorop op een daarvoor geschikte pony. De kinderen rijden op wisselende pony's en daardoor rijdt ook niet elke week het zelfde kind vooraan. Tijdens het volgen leren ze toch de figuren.

Er wordt aandacht besteed aan het individueel aandraven, weer gaan stappen en halthouden. Door middel van spelletjes, zonder zadel rijden, op muziek rijden, ponywissels, enz. wordt plezier, vertrouwen en balans vergroot.

Galopperen doen we om de beurt, zonodig in het begin met iemand ernaast, die mee rent. Wanneer ze zich zeker voelen op een aantal verschillende pony's en deze ook zonder hulp rond kunnen galopperen dan zijn ze klaar om de overstap te maken naar de half gevorderden.

Copyright © Manege en Pensionstal Zonneveld Baarn