• Manege Zonneveld, Torenlaan 88-90, Baarn

Pas de Deux festival: 14 januari 2017

Zaterdag 14 januari 2017 heeft manege Zonneveld weer haar jaarlijkse Pas-de-deux-festival georganiseerd.


Een pas-de-deux in de paardenwereld is een kür op muziek waarbij twee ruiters met hun paard, zoveel mogelijk synchroon of juist exact in spiegelbeeld allerlei figuren rondrijden.

Op dit festival was het ook de bedoeling dat er een thema wordt uitgebeeld. De creativiteit van de deelnemers werd dan ook zeer op de proef gesteld.Maar het mag gezegd worden,: daarin is zijn de ruiters met vlag en wimpel geslaagd. Een diversiteit aan thema’s is voorbij gekomen; Mooi uitgedoste ruiters op eenhoorns, Politie en boeven, Zombies uit Thriller van Michael Jackson, Batman en Superman, Trollen (film Trolls), Sneeuwwitje en de zeven dwergen enz.

De origineelst verklede ruiters die ook nog eens hun kür het beste tot uitvoer brachten, konden in de prijzen vallen. Het werd de jury niet gemakkelijk gemaakt, want iedereen had er een hoop werk van gemaakt.

Uiteindelijk zijn Christy Beerta en Shannon Wijnen met hun paarden Rio en Nico met de eerste prijs en ook de wisselbeker naar huis gegaan. Zij waren identiek gekleed met zwarte kledij en reflecterende bretels. De paarden hadden allebei een leuk hoedje op, waar de oren doorheen staken. De grote verrassing kwam, toen tijdens de kür de lichten uitgingen en er op de paarden overal lampjes aangingen. De ruiters waren in het pikkedonker niet meer te zien. Alleen twee verlichte schimmen hebben vanaf dat moment de perfect gereden proef afgerond. Spectaculair en heel bijzonder. WinnaarsPDD 14012017

Tijdens deze happening hebben ook twee carrousel groepen hun kunsten vertoond.

Met een groep paarden of pony’s werd er op muziek een kür getoond waarbij de ruiters allerlei figuren reden, soms als eén grote groep, maar ook plotseling als kleine groepjes uit elkaar om dan weer naadloos in elkaar de “ritsen”.  En uiteraard alles in de gedachte van de bijbehorende muziek. Dit vergde een hoop training en geduld, want eenvoudig was het niet. De ponygroep lieten op hoog niveau een ingewikkelde kür zien op muziek uit het disco-tijdperk. Uiteraard beelden de ruiters in vrolijk gekleurde kledij en dito pruiken de stijl uit die bij deze muziek hoorde.

De ruiters van paardengroep gingen donker gekleed en versierd met lichtjes op de ruiters en op de paarden, om op ontroerende muziek in het schemer, een bijzonder gecompliceerde kür neer te zetten.

Ondanks de honderden aanwezigen, kon je een speld horen vallen. Iedereen was diep onder de indruk.

Halverwege het programma werd het publiek getrakteerd op een kür, gereden door Karin de Graaf en haar paard Strike of Gold. Vorig jaar werd deze combinatie nog Nederlands Kampioen in de Z-dressuur van het Arabisch Volbloed Stamboek. De rijkunsten van deze kampioenen waren bijzonder om te zien.

Deelnemers, bezoekers en organisatie kijken op een zeer geslaagde dag terug.

De foto’s staan op de website, klik HIER als je ze wilt bekijken, met dank aan; fotograaf Samantha van Voorst

 
Copyright © Manege en Pensionstal Zonneveld Baarn